Längan

vävstuga

I syfte att bevara och utveckla den textilskatt som finns i Sverige har Centrum för gamla textila tekniker startat i Längan på Stjärnhovs säteri hösten 2015.

Hösten 2014 färdigställdes Längan. Huset står på den gamla grunden för herrskapsstallet från 1870-talet. Det har varit en “icke-plats”, som nu blivit ett härligt hus fullt med möjligheter: vävstuga, färgeri, köksdel och vinterträdgård. Det finns gott om parkeringsmöjligheter och man kommer lätt in i huset via en ramp.

De  stora panorama- fönsterväggarna ger en strålande utsikt mot dels Hässjön och Stora tallen mot sydöst dels mot trädgården och sjön Naten mot sydväst. En fönstervägg avdelar vävstugan mot vinterträdgården och där finns en “genomsiktlig” Scan kaminspis: eldar man ser man elden från båda rummen. Det finns också en komplett köksvägg med spis, micro, kyl-och frys samt  en bardisk med plats för ett tiotal personer. I vinterträdgården finns sex bekväma karmstolar kring ett runt bord och en generös hörnsoffa.  Längan skall erbjuda trevlig samvaro och många olika slags kursverksamheter för personer med intresse för kultur av olika slag: textil, vävning, växtfärgning, konst, akvarellmålning, språk, trädgårdsodling,  historia, bridge och kanske andra sällskapsspel som majong. Möjligheterna finns!  

Har du någon idé om vad du skulle vilja att vi ordnar i Längan eller hyra den till privata evenemang: hör av dig till  Carin Adlercreutz  tel 072 3867713

carin.adlercreutz@gmail.com;  facebook

interiör_längan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *