Växthuset

Screen Shot 2015-03-13 at 22.21.01

STJÄRNHOVS SÄTERI har sedan gammalt haft stor fruktträdgård och flera växthus för odling av persikor, vindruvor, meloner och grönsaker för avsalu. Trädgårdsmästaren höll park och trädgård vid huvudbyggnaden i skick mot att han för egen del kunde driva en handelsträdgård. Det fanns 500 fruktträd som mest; av dessa fanns 300 kvar på 1950-talet och nu återstår endast 5 stycken! Viss nyplantering har skett – men i mycket liten skala. De senaste trädgårdsmästarna, bröderna Roos, slutade sin verksamhet här 1958. Nu har det på 1940-talet byggda växthuset, 6 x 22 m, återupplivats. Endast stommen stod naken bland nässlor när vi kom 1998. Treglas-väggarna har ersatts med plastskivor, taknocken har el-driven ventilation och golvet har försetts med tegel. Någon uppvärmning har vi inte annat än undervärme till odlingsbrickor i lilla plastväxthuset i mittgången. Vi har odlingsbäddar längs långsidorna och en bädd i mitten med jordgubbar att mogna i maj/juni. I växthuset finns i övrigt vindruvor, fikon, meloner, pumpor, tomater och grönsaker igen. Vi har lyckats behålla palmliljor i stora krukor. De trivs utomhus i Skåne året om. De skott vi tagit hit har klarat sig bra och nu har vi fem stora krukor fulla med liljor. När en planta blommat växer det ut en ny som sedan blommar några år senare. Sommaren 2014 hade vi sex ståtliga blommor.

Som komplement till kallväxthuset har vi nu byggt ett orangeri/vinterträdgård så att vissa växter kan bevaras över vintern. Vårt praktfulla fikonträd som bar mängder med fikon frös ner vintern 2010 men håller nu på att repa sig. Fikonen som nu kommit har inte hunnit mogna då somrarna varit “krångliga”. Vi har däremot fått mängder med gula kärnfria Himrod druvor. Dessutom har vi fått riklig skörd av små blå druvor, tyvärr med kärnor.  Vi har fått dem kallpressade till mycket smakrik druvjuice hos STENBRO MUSTERI vid Bettna. Av 20 kg druvor blev det  nästan 14 liter juice med otroligt fyllig smak.

Screen Shot 2015-03-13 at 22.22.51

Vi ser fram mot den nya växtsäsong som nu närmar sig. Här finns mycket att ta itu med: Växthuset behöver städas, purjolöken har kommit upp, tomater, gurka, pumpor mm skall sås. Alla präktiga pelargonskott från vinterträdgården skall planteras. Och äntligen skall det bli ordning på Hemliga trädgården och Triangeln utanför växthuset.  På yttre långsidan väntar rhododendronbuskarna på att få blomma. Vintern har gynnat dem. Dessutom kan vi skatta oss lyckliga som har nog med vatten. Våren började tidigt i mars men sedan kom – som man kunde vänta sig – bakslaget: snålblåst, snö och ruggigt. Nej, nu måste man sätta fart!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *